Potatisfakta!

Lär dig om potatis

Det har blivit lite mycket fokus på kemikalier och gifter i livsmedelskedjan i den här bloggen känner jag! Därför tänkte jag nu byta spår och i dag tänkte jag prata om kul fakta om potatis och dess positiva egenskaper bland annat. Kanske beror valet av ämne på att jag just nu är hysteriskt potatissugen! Kokt potatis med korv och pepparrotssås eller hasselbackspotatis med någon god sås skulle inte vara så dumt!

Visste du att du får i dig olika mycket kolhydrater beroende på vilket sätt du tillagar potatisen på eller serverar den? Mest kolhydrater är det i mosad potatis. Så är du intresserad av hur mycket kolhydrater du får i dig bör du undersöka vilka tillagningsmetoder av potatis som ger mest/minst kolhydrater.

Potatis är en stor källa till olika vitaminer och mineraler som vi behöver. Kokt potatis på 100 g innehåller bland annat 17 mg c-vitamin, 1,8 mg niacin, 0,2 mg b6 och 322 mg kalium, 19 mg Magnesium och folater. Det har också visat sig att kokt potatis fungerar höjande på signalsubstansen seretonin som finns i våra hjärnor. Låga halter av seretonin tros vara en del av orsaken till depressioner och många av de antidepressiva läkemedlen som finns på marknaden verkar för att höja seretoninnivåerna i hjärnan. Eftersom potatis verkar naturligt seretoninhöjande kan det ge en humörhöjande effekt vid intag.

Som du ser finns det flera positiva saker med potatis och vill du veta mer om näringsinnehåll kan du läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats eller på svenskpotatis.se.

Det finns många olika typer av potatissorter att välja mellan. Man brukar skilja mellan höst- och vinterpotatis och vår- och sommarpotatis. En av de vanligaste sorterna i Sverige är Bintje, en annan är Asterix. Förutom att de är olika till utseendet så skiljer de sig i fråga om storlek, konsistens och smak. De är också olika lätta att odla och en del kräver mer besprutning än andra eftersom de lättare drabbas av sjukdomar.

Enligt Wikipedia så är Kina det land där man odlar mest potatis i världen. Kina är också de som producerar mest ris, över 200 ton producerades under 2014 medan de under samma år producerade cirka 95 miljoner ton potatis. Näst störst producent är Indien som under 2014 producerade runt 46 miljoner ton och tredje största producent är Ryssland med 31 miljoner ton under 2014.

I Sverige producerade vi strax över 800 000 ton potatis 2014. Allra mest odlade vi vete därefter sockerbetor, korn, potatis och havre i samma storleksordning. Potatis är alltså vår fjärde största odlingsprodukt.

Men nu till något helt annat. Jag skrev ju om ekologisk fisk för ett tag sen och vikten av att välja fiskarter som inte hotas av utrotning. Nu vill jag tipsa om Rödlistan som du kan ladda ner på artdatabanken.se. I rödlistan hittar du alla fiskarter som hotas av utrotning, ta en titt där om du är nyfiken. Rödlistan uppdaterades 2015.