Plastlådor och farliga köksredskap

Se upp med plast när du lagar och förvarar mat

Förutom mat och förpackningar ska man också vara försiktig med vilka köksredskap man stoppar i grytorna och vilka matkärl man använder när man lagar och förvarar maten.

Här kommer lite tips på saker man ska undvika eller titta efter, observera att listan inte är komplett!

1. Svarta plastredskap – Livsmedelsverket varnar för att köksredskap i svart plast som stekspadar och slevar kan innehålla anilin som är ett hälsofarligt ämne. Vill man vara på den säkra sidan ska man undvika de svarta redskapen i plast. Istället kan man använda trä till exempel.
2. Förvara inte mat i plastkärl som inte är godkända för livsmedel! Kolla efter på plastförpackningen och se om den är märkt med en symbol med ett glas och en gaffel. Har produkten denna märkning ska den vara säker att använda för mat.
3. Värm inte mat i micron i plastförpackningar som inte är avsedda för användning i micro, titta efter märkning på förpackningen.
4. Aluminium och aluminiumkastruller bör inte användas i tillagningen eller förvaringen av sura livsmedel.

Visste du förresten att det på förpackningarna finns ett märke som visar vilken typ av plast förpackningen innehåller. Kolla efter en triangel med en siffra i, siffrorna går från 1-7. I listan nedan kan du se vad siffrorna står för.

01 – PET
02 – PE-HD
03 – PVC
04 – PE-LD
05 – PP
06 – PS
07 – O, övrigt ex PC som kan innehålla bisfenol A.

Källa Livsmedelsverket