Östersjöfisken – förgiftad

Fisk från Östersjön

Jag avslutade ju förra inlägget om att berätta om krav-märkt fisk. Något jag själv faktiskt nyligen lärde mig att det fanns. Jag äter inte fisk själv så jag hade missat det totalt. I dag tänkte jag fortsätta på fisk-temat och närmare bestämt östersjöfisken som tyvärr ofta innehåller höga halter av de kemiska medlen dioxin och PCB som anses hälsofarliga.

Det är framförallt fet fisk från östersjön som innehåller dessa kemikalier och Livsmedelsverket har gått ut med rekommendationer till befolkningen om hur ofta man kan äta fet östersjöfisk. Men de har också rekommendationer för fisk från andra sjöar som förorenats av giftiga kemikalier. Enligt deras rekommendationer kan man äta fet fisk från dessa vatten max en gång per vecka. Barn, ungdomar fertila kvinnor och ammande kvinnor ska endast äta denna typ av fisk max tre gånger per år. Dessa rekommendationer gäller för dessa typer av fiskar:

”Rekommendationen gäller strömming/sill och vildfångad lax och öring från hela Östersjön och Bottniska viken. Den gäller också vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern, liksom röding och sik från Vättern.” Källa Livsmedelsverket

Dessa fiskar är ofta så förorenade att de inte ens får säljas inom EU, utan endast inom Sverige som har fått dispens av EU. Sveriges Radio gjorde en intressant dokumentär i ämnet. Dokumentären sändes i P3 och hette dioxinfisken i Östersjön och finns fortfarande att lyssna på på SR:s webbsida. I dokumentärinslaget får man bland annat höra utländska politikers syn på miljöproblemet och Sveriges rätt att fiska och sälja den förgiftade fisken. En mycket intressant dokumentär som jag verkligen rekommenderar både till den som vill veta mer och den som redan är insatt i problematiken.

Problemet med förorenade fiskar är också att vi behöver äta fisk. Vi mår bra av att äta fisk och om vi inte längre kan äta fisk för att den är förgiftad så kommer vår hälsa förmodligen påverkas av detta. Så lösningen är inte så enkel som att bara sluta äta fisk.

Man ska inte heller tro att det bara är svensk fisk som har problem med miljögifter. På andra håll i världen har man också hittat farliga kemikalier i fiskar. Men det verkar inte finnas några speciella kostrekommendationer för annan fisk än den svenska. Istället är Livsmedelsverkets kostråd att man ska variera kosten med mager och fet fisk och äta fiskrätter två-tre gånger per vecka.

Vill du göra en insats för miljön och den egna hälsan tycker jag du ska kolla på WWFs fiskguide som jag nämnde i förra inlägget eller läsa på hos Naturskyddsföreningen vilka fiskarter de avråder från och vilka de ger grönt ljus för.