Hållbar prepping?

Hej på er igen! Idag har jag hittat ett nytt ämne: prepping! Nej, det är inte att sitta i en domedagsbunker med gevär och en massa konservbunkrar. Det är mer åt att ha lite extra mat och vatten hemma, för att kunna klara lite eventuella avbrott i vardagen. Typ om man blir sjuk en längre tid, om det blir ett lågt strömavbrott eller om det blir problem med vattnet.

Det jag har hittat hitintills är ju väldigt mycket med konserver och typ torrmat. Det känns inte som den bästa lösningen för mig däremot, eftersom jag försöker ha lite miljövänlig och nyttig mat. Så, jag sökte lite mer och hittade många som fokuserade med på självhushållning och att torka, salta, syra och safta mat. Det tycker jag känns mycket bättre och det verkar vara lite roligare också!

Nu försöker jag lära mig allt om detta för att kunna sylta och safta själv. Jag har ju gjort lite äppelmos och torkat äpple själv innan, och jag har alltid ätit mycket frukt och fruktsallad. Nu tänkte jag ta det hela ett steg längre och satsa mer på att lära mig syra och kanske skaffa en tork för att torka mer mat själv. Det verkar finnas en massa bra knep från förr på hur man får bra råvaror att hålla länge.

Jag kan tänka mig att det än idag finns en hel del kunskaper som används som vardagen i livet. Jag har för mig att det är många på landsbygden i Asien som använder en massa gamla tekniker, i vardagen. Som i Sydkorea, där Vinter-OS 2018 ska hållas (lärde jag mig av den här sidan). Där är det nog många på landsbygden som odlar själva, torkar och saltar för att maten ska hålla länge. Det hade varit intressant att åka på en resa för att lära sig mer om de gamla teknikerna. Kanske att det är en plan i framtiden?

Nu ska jag dock försöka hitta en billig tork eller vacuum-packare. Eller ja, det är kanske bäst att börja med att torka i ugnen så jag får se om det är något jag kommer äta upp! Jag tänkte köpa billig frukt och grönsaker av bönder eller se om jag kan få ta frukt och grönt som ändå ska slängas från butikerna. Då sparar man både pengar och minskar svinnet – perfekt ju!

Sylta och safta

Kanske jag också kan ha så här fina burkar?