För komplicerat att välja bra mat

Vindruvor

Att maten påverkar vår hälsa kommer knappast som någon nyhet för någon. Att godis, glass och vitt bröd inte är någon särskilt lyckad diet i längden är nog de flesta av oss väl medvetna om också. Problemet är alla tillsatser som finns i livsmedlen vi köper och som vi inte har någon kunskap om.

Ibland känns det som att man skulle behöva en högre utbildning i kemi och livsmedelskunskap för att förstå vad det är i maten och varför det är bra eller skadligt. Därför lägger man sin tillit till branschen och hoppas att matproducenter, kontrollmyndigheter och affärer har koll på läget. Annars skulle vi behöva säkert en timme på oss i affärerna om vi ska googla alla ingredienser vi inte känner till.

Tyvärr hjälper inte det heller eftersom det då och då uppdagas fusk med innehållsdeklarationer. Det största exemplet på senare tid är väl de så kallade hästlasagnerna. Om du inte kommer ihåg skandalen så kommer här en liten påminnelse.

Den så kallade hästskandalen handlade om att man fann hästkött i djupfrysta färdigrätter från vissa tillverkare. Ingenstans på förpackningen framgick det att maträtten innehöll hästkött, utan istället stod det att maträtten innehöll nötkött. Det var inte heller bara hästkött man hittade i lasagnerna, fläsk fanns också ofta i trots att det inte fanns med i innehållsdeklarationen.

När fusket uppdagats växte upptäckten till en stor skandal då man testade fler och fler färdigrätter. Det visade sig att fel slags kött fanns även i bland annat köttbullar.

Det jag vill säga är att man som konsument är väldigt utlämnad till matproducenterna och att allt går rätt till hela vägen i matkedjan. Man kan inte värja sig mot sådant man inte rimligen kan ha någon vetskap om.

Något vi däremot kan försöka bli bättre på det är att lära oss mer om olika skadliga ämnen som man ska se upp med när man handlar. Det är svårt att undvika processade livsmedel helt och hållet, men man kan försöka undvika dem som innehåller ämnen som forskning visat är ohälsosamma, så kallade tillsatser. Här vill jag också påpeka att tillsatser inte är det enda som kan vara skadligt i mat, bekämpningsmedel som finns kvar på frukt och grönt räknas ju inte som tillsatser men är knappast nyttigt det heller. Men mer om det längre fram, nu blir det fokus på tillsatserna.

Angående tillsatser bör man också skilja på sådana som är okej att äta någon gång ibland och sådana som man helt ska undvika. Tänk också på att forskningsrönen ändras i takt med att nya studier kommer. Därför kan ett ämne som var okej i dag vara något man ska undvika i morgon eller vice versa.

Jag måste också komma med ett lite försvar för tillsatserna. En del av dem har fått oförtjänt hård kritik. Det är nämligen inte bara av kostnadsskäl eller smakskäl vissa tillsatser används. Ibland finns de i för att skydda oss konsumenter från farliga gifter som kan utvecklas om matvaran skulle bli dålig. Ett exempel är natriumnitrit som ofta finns i processade köttprodukter. Om man ska diskutera natriumnitritets vara eller inte vara måste man alltså väga riskerna mot varandra. Natriumnitritets risker mot risken att bli förgiftad av dåliga charkprodukter.

Som du ser är det inte bara antingen eller, det är en komplicerad avvägning ibland huruvida tillsatser är bra eller dåligt. I Sverige finns tydliga regler för vilka tillsatser som är godkända att använda i livsmedel. Det betyder dock inte att man kan äta hur mycket som helst av en produkt utan att den är skadlig, det är sällan nyttigt att överkonsumera något och i fallet med tillsatser finns det som sagt några man ska undvika att äta för ofta.

Mer om tillsatser och skadliga ämnen i maten blir det framöver.