Äppel – naturgodis

Den här tiden på året är det mysigt att strosa runt på på olika marknader och köpa frukt, grönt och kryddor. Finns det något ljuvligare än doften av svenska, närodlade äpplen? Det finns så  mycket goda äppelsorter att välja och vraka mellan och det går inte att jämföra de smakrika svenska äppelsorterna med de importerade. Bara vetskapen om att de odlats och skördats i närheten gör dem lite extra goda.

svenska äpplen

 

Ett par mil ifrån mitt hem ligger en helt fantastisk gårdsbutik med egna grönsaker, frukt och ägg. Hönsen går lösa utanför butiken och de säljer även kryddor, lammskinn, korv och ost från närliggande gårdar. Men för att gå tillbaka till äpplena. De har både egna äppelsorter och ”hemmagjord” äppelmust. Ett måste en varm sommardag i hängmattan.marknad

 

Just nu är det säsong för en relativt ny äppelsort i Sverige som heter Rubinstar. Äpplet, som är släkt med Jonagold, är rätt stort i storleken och är sött och gott. Helt perfekt att blanda i salladen till sommarens alla grillkvällar.

Det finns så mycket gott man kan göra med äpplen. Paj, mos, must, kakor… ja massor helt enkelt. Då det är säsong för äpplen året om kommer jag att bjuda på flera tips framöver men idag vill jag dela med mig av ett nyttigt snacks-tips som alla älskar. Kort och gott: Äppelchips. De är otroligt lätta att göra och går åt som smör i solsken. Välj en närodlade och söt äppelsort. Som jag nämnde är det säsong för Rubinstar nu och att de är lite större tycker jag gör det enklare då jag gärna vill ha hela ringar (ost för klyftorflorm som på bilden) och ju större de är desto lättare är de att kärna ur utan att de går sönder.

Såhär gör du:

Ta valfri mängd äpplen. Skala och kärna ur. Skiva dem sedan i skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dem så att de inte ligger på varandra. Strö kanel efter tycke och smak över dem. kåt sedan stå i ugn i 100 grader i minst fyra timmar. De ska vara torkade då de är klara. Förvara i en fin glasburk med en liten kanelstång i. Inte bara gott att ha hemma utan även en perfekt gåva om du blir bortbjuden i sommar.

äppelchips

 

Visste du att:

  • Äpplen, framförallt skalet,  innehåller flavonoider som ska ge skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Ett äpple med skal innehåller 56 kalorier per 100 gram.
  • Äpplet är en symbol för kunskap.
  • I Sverige äter vi 11 kg äpplen per person och år.